Gyakornok voltam.

(Nem csak) luxemburgi képek és élménybeszámolók...

A fordítói szakmai gyakorlatnak, mint az a jelentkezéskor is kiderül, két fő fajtája létezik: fizetett és nem fizetett. A nem fizetett gyakorlatra azok jelentkezhetnek, akik még nem fejezték be egyetemi tanulmányaikat, tehát még nem szerezték meg a diplomájukat. A fizetett gyakorlat pedig azokat várja, akik már rendelkeznek diplomával. Ezekről részletesebben a belső szabályzatban lehet tájékozódni.

Amit én ebben a bejegyzésben röviden össze szeretnék foglalni az az, hogy milyen pénzügyi juttatások járnak egy gyakornoknak, és hogyan lehet ebből megélni Luxembourgban.

euro.JPG

Aki fizetett szakmai gyakorlaton vesz részt, annak havonta jár ösztöndíj, bizonyos bonyolult számítások után ez az összeg körülbelül 1200 euróra jön ki, de ezt minden év januárjában újraszámolják, ettől függően kicsivel több vagy kevesebb lehet ez az összeg. Az ösztöndíjat minden hónap 15-én utalják, viszont aki a Luxembourgba való kiérkezésekor döbben rá, hogy nem hozott magával elég pénzt, annak sem kell kétségbe esnie, mert az első napon előleget lehet igényelni az ösztöndíjból.

Ezen kívül minden gyakornokot megillet a ki- és hazautazás költségeinek visszatérítése, valamint az intézmény bizonyos mértékű összeggel (ez is változó) támogatja a gyakornokok strasbourgi és brüsszeli kiküldetését is.

Felmerül a kérdés, hogy mennyire drága az élet Luxembourgban? Röviden és tömören: nagyon. A szálláskeresésnél már említettem, hogy azzal lehet a legtöbbet spórolni, ha vidéken keresünk albérletet, mert ott alacsonyabb a lakbér. Viszont ha szerencsések vagyunk és időben kezdünk keresgélni, akkor a városban is el lehet csípni egy-két jó ajánlatot: jó ajánlatnak 500 euróig számít egy albérlet, onnantól már drágának minősül. Legalábbis magyar szemmel nézve. :) Azzal is lehet spórolni, ha ebédidőben nem bumlizunk be a városba enni, hanem a parlamenti menzát választjuk, mert 3–4 euróból nagyon jókat lehet ebédelni a kantinban, ahol az alacsony árak ellenére széles étel-, ital- és sütiválaszték áll a rendelkezésünkre.

Összességében, ha jól gazdálkodunk az ösztöndíjjal és a később kapott juttatásokkal, jól ki tudunk jönni a pénzünkből (a korábbi bejegyzéseimből is látszik, hogy utazásra is telik belőle). Viszont sok minden függ attól is, ki mire akar költeni, mennyire akar spórolni, és kinek mit jelent a „még megengedhetem magamnak”.

A bejegyzés trackback címe:

https://eugyakornokluxemburg.blog.hu/api/trackback/id/tr294586124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása