Gyakornok voltam.

(Nem csak) luxemburgi képek és élménybeszámolók...

A fordítások és a szemináriumok látogatása mellett a terminológiai munkába is belekóstolunk. Ezzel kapcsolatban is tartottak nekünk egy szemináriumot, ahol elmondták, hogy minden gyakornoknak kötelező részt vennie egy kis terminológiai kutakodásban. Itt azonban kétfelé ágazik a dolog: vannak általános témák (jelenleg a Financial Market, LGBT Terms, Trade and External Policy, IT és a Human Trafficking), amelyekre bárki feliratkozhat ízlésének megfelelően. Viszont bizonyos osztályok (bolgár, német, angol, spanyol, litván, szlovén) gyakornokai nem ezek közül a témák közül választanak, hanem a fordító osztályukon éppen folyó terminológiai munkába kapcsolódnak be, pl. a spanyol osztályon jogi terminusokkal foglalkoznak a gyakornokok, ők nem választhatnak más témát, nekik kötelezően ezzel kell foglalkozniuk. Jelenleg a Magyar Fordító Osztálynak nincs "nyelvspecifikus" terminológiai projektje, hanem a fentebb felsorolt témák közül bármelyiket választhatjuk. 

terminology_1.jpg

A terminológiai munka lényege, hogy miután feljelentkeztünk az adott témakörre, megírtuk, hogy melyik osztályról vagyunk, és milyen nyelvekről fordítunk, elküldenek nekünk egy kb. 20 szóból álló listát, amelyeknek kutatómunkával, adott határidőre, meg kell találnunk az anyanyelvi megfelelőjét. És az izgalmas az egészben az, hogy miután a munkánkat átnézettük a saját fordító osztályunk terminológusával és ő jóváhagyta, a gyűjteményünk az IATE adatbázist fogja gazdagítani. :)

Én részemről az IT-ra iratkoztam fel (közeli ismerőseim biztosan rájönnek, hogy miért ezt a témát választottam :)), viszont úgy tűnik, hogy nem ezzel a témakörrel fogok foglalkozni, mert vagyok annyira szerencsés, hogy a magyar terminológusok segítségével török terminológiai munkát kaptam. :) Szerettem volna már az angol mellett végre a töröknek is hasznát venni, és szerencsére akad terminológiai tennivaló e téren. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eugyakornokluxemburg.blog.hu/api/trackback/id/tr434473729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása