Gyakornok voltam.

(Nem csak) luxemburgi képek és élménybeszámolók...

Pénteken délelőtt a Bizottság Jean Monnet politikus nevét viselő luxembourgi épületébe látogattunk el. Egy előadást hallgattunk meg a Bizottságnál folyó fordítási munkáról, valamint a bizottsági gyakornoki programról, amely számunkra azért nem volt releváns, mert aki már részt vett gyakornoki programban egy EU-s intézménynél, azt már nem veszik fel más uniós intézménynél eltöltendő ösztöndíjra.

ec.jpg

A bizottsági gyakornoki program különbözik néhány dologban a parlamenti programtól: a bizottsági gyakornokságra kétszer lehet jelentkezni egy évben, mivel egy-egy időszak 5 hónapig tart, ezért nem hosszabbítják meg a gyakornokok ott tartózkodását. Továbbá a gyakornokok fizetése kicsivel kevesebb, kb. 1000 euró körül mozog. Ha jól emlékszem, előadásokra és tanulmányi kirándulásokra nincs lehetőségük a bizottsági gyakornokoknak. Nagyjából ezek a legfontosabb különbségek, viszont van hasonlóság is: a bizottsági gyakornokok is ugyanolyan feladatokat látnak el, mint a parlamenti gyakornokok, azaz fordítanak és terminológiai munkát végeznek.

Ami talán gyakornoki szemmel rögtön feltűnik, az az, hogy a Luxembourgban különböző uniós intézményeknél gyakornokoskodóknak nincs lehetőségük megismerni egymást. Vannak ugyan facebook csoportok, de a parlamenti listára a parlamenti gyakornokokat veszik fel, a bizottsági csoportba pedig a bizottsági gyakornokokat. Ki tudja, talán idővel ez a probléma is megoldódik, ha minél több gyakornok jelzi az illetékesek felé. ;) 

Összességben ennyi érdekesség hangzott el az előadáson. Aki kedvet kapott hozzá, pályázza meg a bizottsági gyakornoki programot is, amennyiben a parlamenti gyakornoki programba nem sikerült bekerülnie! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://eugyakornokluxemburg.blog.hu/api/trackback/id/tr474592530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása