Gyakornok voltam.

(Nem csak) luxemburgi képek és élménybeszámolók...

Ebben a posztban megemlítek néhány szempontot, amelyet érdemes figyelembe venni az albérlet kiválasztásakor.

A szálláskereséssel foglalkozó posztokban már említettem, hogy amikor kiértesítenek minket arról, hogy felvettek a gyakornoki programra, akkor pár e-maillel később kapunk egy listát a lehetséges szállásadók nevével és elérhetőségével. Azt is sok posztban hangsúlyoztam már, hogy vidéken jóval olcsóbb a szállás, 300-400 euró körül, de aki pl. a határ másik oldalán lakik, annak még olcsóbb. Tudok olyanról, aki a német oldalon, Trierben bérel egy szobát 150 euróért, és ez még úgy is megéri neki, hogy meg kell vennie a vonatbérletet Trier és Luxembourg között. Azonban a hátránya a dolognak az, hogy egy óra a vonatút, és ha beértünk az állomásra, onnan még valahogy el kell jutni a munkahelyre is. A kérdés, kinek milyen preferenciái vannak: inkább spórol az albérleten, még akkor is, ha az utazás időbe telik, vagy fordítva.

Bus_Luxembourg_City.JPG

Dicsértem már a helyi közlekedést is. Tény, hogy hét közben elég sűrűn járnak a buszok, és vidékre is jó a tömegközlekedés. Pénteken és szombaton pedig vannak éjszakai járatok... ;) Az azonban problémát jelenthet, hogy hétvégén nem olyan jó a tömegközlekedés vidékre. Vannak olyan települések, ahol hétvégén csak kétóránként jár a busz, vasárnap az utolsó már este 6-kor elmegy, de olyan településről is hallottam már, ahol pl. vasárnap, de lehet, hogy szombaton sincs összeköttetés a település és Luxembourg között. Ennek talán az a legfőbb oka, hogy Luxembourgban mindenki autóval jár. Értsd úgy, hogy MINDENKI. És e miatt reggelente és este 6 felé hatalmas dugók alakulnak ki a városban, de az itteni emberek megengedhetik maguknak a márkás autókat, és ha már van autójuk, miért ne használnák?

A várossal kapcsolatban annyit mondanék, hogy vannak az albérletet keresők számára kevésbé javasolt helyek, leginkább a vasúti pályaudvar környékén, úgymint Gare, Bonnevoie, Hollerich… Itt sötétedés után leginkább kéregetőkbe, fura alakokba és örömlányokba botlik az ember. Állítólag nem olyan durva, mint a Nyugati környéke, de nagyon sokan messze elkerülik ezeket a környékeket, amikor albérlet után néznek.

Röviden ennyi, de itt is ugyanazt tudom hangsúlyozni, mint a pénzügyekről szóló bejegyzésnél: mindenki maga dönti el, mire szeretni költeni. Ha az albérleten akarunk spórolni, akkor irány a vidék vagy a határ túloldala. Ha azonban fontos nekünk, hogy hétvégén is rugalmasan tudjunk közlekedni, akkor a városban érdemes albérletet keresni. Ízlések és pofonok. :)

/Végül pedig a buszmenetrendeknek itt lehet utánanézni: ez a luxembourgi menetrend (1–25-ig jelölve), ez pedig a távolsági (3 számjeggyel jelölt) buszoké, az RGTR fül alatt. Plusz információként jó tudni, hogy az "EUROBUS" feliratú buszok mindegyike megáll a Kirchberg városrészben, és közvetlenül a munkahelynél, a TOA torony szomszédságában található megállóban is (Philharmonie/Mudam). Ezen a linken pedig a vonatmenetrend érhető el./

A bejegyzés trackback címe:

https://eugyakornokluxemburg.blog.hu/api/trackback/id/tr134594728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása