Gyakornok voltam.

(Nem csak) luxemburgi képek és élménybeszámolók...

Ebben a posztban, mint azt a címe is mutatja, arról lesz szó, hogyan tölthetjük el Luxembourgban a hétköznapokat és a hétvégéket. 

Amit a luxembourgi hétköznapokról tudni érdemes, az leginkább a boltok nyitvatartási ideje. Az üzletek általában 9-kor nyitnak, és a legtöbb este 6-kor bezár. A nagyobb boltok, posták este 8-ig tartanak nyitva. Tehát itt kint ne is számítsunk tipikus tízemeletes aljában megbúvó kis éjjel-nappali boltocskákra, ahova este 10-kor leugrunk kenyeret venni, mert megéheztünk. :) Itt Luxembourgban előre meg kell gondolni, hogy mikor megyünk bevásárolni, és hogy biztosan mindent megvettünk-e, amire szükségünk van. Néhány üzlet szombaton is nyitva tart, viszont vasárnap általában minden zárva van. Elindult azonban már egyfajta elmozdulás a vasárnapi nyitva tartás felé: van néhány olyan élelmiszerüzlet (Match, Cactus), amelyek vasárnap is nyitva tartanak reggel 8-tól délután 1-ig. És ez nagy szó, ezt bizony itt meg kell becsülni! :)

clausen.jpeg

A hétköznap esték általában nyugisan telnek a városközpontban, a bulizás itt is inkább pénteken és szombaton jellemző. Luxembourg buliközpontja a Clausen nevű városrész, például az itt található IKKI nevű szórakozóhelyen szerdánként „igyál egyet, akkor kapsz ingyen kaját” akció van. :) Clausenen kívül a központban is találunk pubokat és szórakozóhelyeket. A hajnalig partizók pénteken és szombaton éjszakai buszjáratokkal mehetnek haza, tehát Luxembourg a tömegközlekedés terén is odafigyel a bulizó lakosság igényeire. :) A partizáson kívül van még lehetőség moziba, színházba, komolyzenei és szabadtéri koncertekre járni, sportolni, valamint ha épp szép az idő, akkor gyönyörű parkokban lehet piknikezni. Ha valaki utazgatni szeretne a környéken, akkor azzal máris elegendő programot kerített magának a hétvégékre. 

party.jpg

A luxembourgi éjszakai élethez kapcsolódóan nevetve olvastam a Népszabadságban megjelent 2005-ös cikk Luxembourgról szóló egyik sorát, amely szerint, idézem „a kiskunmajsai temetőben több élet van, mint szombat este a főváros [Luxembourg] központjában.” Most, hogy beköszöntött a szabadtéri koncertek ideje, talán már annyira nem helytálló ez a kijelentés, viszont én is sétáltam már végig a városközpont kihalt utcáinpéntek este!

A lényeg azonban az, hogy kinek mit jelent a kikapcsolódás, a szórakozás, mert természetesen egy idő után úgyis kitapasztalja az ember, hogy mely szórakozóhelyek, programok, kikapcsolódási lehetőségek nyerték el leginkább a tetszését.

A bejegyzés trackback címe:

https://eugyakornokluxemburg.blog.hu/api/trackback/id/tr334611250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása