Gyakornok voltam.

(Nem csak) luxemburgi képek és élménybeszámolók...

eugyakornokluxemburg 2012.08.13. 11:32

Árak

Egy korábbi posztban már említettem, hogy nagyon drága az élet itt Luxembourgban. Most egy kis iránymutatást szeretnék adni arra nézve, hogy mit hol érdemes vásárolni, és mire lehet azt mondani magyar szemmel, hogy belefér az itteni gyakornoki költségvetésünkbe.

Luxemburgban négy-öt fontosabb élelmiszerüzlet található: a Match, a Cactus, a Delhaize, az Alima és az Auchan. Az eddigi tapasztalataim alapján a Match a legdrágább, a Cactus, az Alima és a Delhaize közepes árakkal dolgozik. Van egy, csak az uniós intézmények dolgozói számára fenntartott kis bolt is a KAD-épület aljában, de én ezt is a középmezőnybe sorolom, mert ha nem muszáj, inkább nem veszek itt semmit. Egyértelműen az Auchan messze a legolcsóbb, tehát érdemes ott bevásárolni. (Piacra nem szoktam járni, tehát erről nem tudok nyilatkozni. Ha valaki ezzel kapcsolatban szeretne információt, akkor inkább írjon a gyakornokok facebook csoportjának üzenőfalára.)

A boltok általában hétfőtől péntekig tartanak nyitva, néha szombaton is, és 6-7 óra magasságában, de legkésőbb este 8-kor bezárnak. Vasárnap nincsenek nyitva a boltok, azonban a Match és a Cactus kivétel e szabály alól: ezek az üzletek vasárnap délután 1-ig nyitva tartanak.

sshopping.jpg

Ha nagyobb tételben akarjuk intézni a bevásárlást, akkor érdemes átmenni a határ másik oldalára. A franciaországi Thionville-ben és a németországi Trierben virágzik a bevásárlóturizmus. Nem véletlenül: jóval olcsóbban szerezhetünk be ruhát, élelmiszert, vegyiárut. De ismétlem: vonatjeggyel együtt akkor éri meg legjobban, ha nagyobb tételben vásárolunk.

Egy korábbi posztban írtam már arról, hogy a KAD-épületben nagyon olcsón lehet ebédelni: a napi menük ára 4-5 euró körül mozog, de 7-8 euróért választhatunk a nem a „pórnépnek” szánt fogások közül is. A városban mindenhol elég drágák az éttermek, pl. egy salátáért akár 20 eurót is képesek elkérni. Szóval az egyszeri gyakornokoknak ajánlanám a városközpontban található Pizza Hutot és a Banana’s nevű helyet, továbbá a kebabosokat. Számomra egy ebéd itt Luxembourgban olcsónak számít, ha az ára max. 10-12 euró. A Pizza Hutban például nagyon finom és laktató pizzákat lehet kapni ezen az áron, a Banana’s-ban pedig akkora tálat, hogy alig bírjuk megenni. De ha nagyon ráérünk, akkor akár minden nap főzhetünk is magunkra, így lehet a legolcsóbban megúszni egy-egy ebédet.

Röviden ennyit a mindennapi árakról. Ha errefelé jártok, akkor úgyis szembesültök majd élőben is a luxemburgi valósággal. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://eugyakornokluxemburg.blog.hu/api/trackback/id/tr904709427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása